Koninklijk College Zeemanshoop

Sociëteit 14 november 2017 - Remembering 'The Ondina story'

Sociëteit 14 november 2017 - Remembering 'The Ondina story'

Op dinsdag 14 november overhandigt de heer Willem Geluk tijdens de maandelijkse sociëteit bij het College het door hem samengesteld boek Remembering 'The Ondina story' 11 november 1942 - 11 november 2017

De heer Geluk zal de presentatie van het boek ondersteunen met een korte lezing over het onderwerp.

"Remembering: the Ondina Story, 11 november 1942".

 

​Op 11 november zelf zal een expositie rondom de Ondina plaatsvinden in het blauwe onderkomen van Stichting NDSM-Herleeft.

Deze expositie is georganiseerd in verband met het feit dat dit zeegevecht op deze dag 75 jaar geleden plaatsvond.

 

De expositie in Amsterdam Noord gaat over de bouw van de tanker Ondina in Amsterdam Noord (1939), informatie over de HMIS Bengal en de Japanse raiders Hokoku Maru en Aikoku Maru, het zeegevecht op 11 november 1942, de opdracht die de Ondina in 1943 kreeg om in de Exmouth Gulf Amerikaanse onderzeeërs van brandstof te voorzien en het aandeel van de Ondina in ‘the route to victory’ (1944/’45).

De expositie wordt om 11.30 uur geopend en om 15.00 uur gesloten. (Het zeegevecht vond op 11 november 1942 plaats tussen 11.30 en 15.00 uur).

 

(op 11 november 1942 werden de Nederlandse tanker Ondina en de Brits-Indische mijnenveger HMIS Bengal in de Indische Oceaan aangevallen door de Japanse raiders Hokoku Maru en Aikoku Maru.

Tijdens het zeegevecht sneuvelden de Nederlandse zeelieden Willem Horsman en J.J.F. Niekerk, de Chinese zeelieden Soo Fuey, Fung Kam en Hung Yung Chung en 76 zeelieden van de Hokoku Maru).

 

De locatie is aan de TT Neveritaweg 61 (naast restaurant Pllek) in de Blauwdruk, het blauwe onderkomen van de Stichting NDSM-Herleeft.
Omdat de bewegwijzering niet optimaal is en uw navigatieapparatuur het mogelijk niet kan vinden geldt het volgende advies:

Indien u met de pont komt is het na het verlaten van de pont 2x rechts afslaan en de MS van Riemsdijkweg volgen.
Halverwege links afslaan en dan ziet u rechts een hekwerk. Op het daarachterliggende trrein ziet u vier blauwe loodsen van het Romney type.
Indien u met de auto komt verlaat u de Klaprozenweg en passeert dan de Lasloods.
Na het zoeken van een parkeerplaats (NB betaald parkeren!) is de route deels als bovenstaand door de MS van Riemsdijkweg te volgen.