Koninklijk College Zeemanshoop

NH1816 expositie in Rotterdam

NH1816 expositie in Rotterdam

Tot donderdag 29 augustus 2013 kan bij de Historische werf Rotterdams Welvaren - Schiehaven 15, 3024 EC Rotterdam - een wisseltentoonstelling over de nieuwste generatie reddingboten van de KNRM bezocht worden. Dit initiatief van ons lid Willem Geluk lijkt interessant voor hen die de lezing door de KNRM over dit onderwerp hebben bijgewoond en daar meer van willen weten, maar uiteraard ook voor de Zeemanshoopleden die dit evenement hebben gemist.

damen_horsman_022_400pxl.jpgfoto: W. Geluk 

Scheepswerf Damen te Gorinchem bouwt voor de KNRM de eerste nieuwe reddingboot van het type NH 1816. De verzekeringsmaatschappij NH1816 heeft aan de KNRM anderhalf miljoen euro geschonken voor de ontwikkeling en bouw van de nieuwste generatie reddingboten.

Enkele sterke punten van de NH 1816 zijn het grotere comfort voor de bemanning en de manoeuvreerbaarheid bij hoge en lage snelheden. Het kunststof stuurhuis is flexibel en de bijlboeg voorkomt grotendeels de klappen, die ribs, zoals de klasse Arie Visser, op de golven maken. Daardoor zijn de verticale G-krachten ongeveer gehalveerd en wordt het geluidsniveau teruggebracht van 95 naar 75 dBA. De ontwerpsnelheid ligt boven de dertig knopen. De maximale golfsnelheid is 27 knopen, dus die kun je voor blijven.

 

Deze tentoonstelling is een vervolg op de lopende wisseltentoonstelling over de bouw van de houten reddingboot “Willem Horsman’, in 1956 gebouwd door de Gebr. Taat te Katwijk. Deze boot is in 1955 door de Shell geschonken aan de toenmalige KNZHRM.

 

Verder ter info: de ‘vaste’ tentoonstelling betreft “het relaas van de Shell tanker Ondina”. Deze tentoonstelling is tot 1 januari 2014 eveneens te bezoeken bij Rotterdams Welvaren.

 

Meer info over Rotterdams Welvaren is te vinden op www.rotterdamswelvaren.nl