Koninklijk College Zeemanshoop

Lezing Dr. Joke Korteweg 'Scheepsbouw na 1945'

Lezing Dr. Joke Korteweg 'Scheepsbouw na 1945'

Joke Korteweg verzorgt op 23 februari 2016 een lezing bij het College. Scheepsbouw na 1945, uitgediept in een door Joke Korteweg uitgegeven boek, mogelijk gemaakt door het Van der Weele-Schipper Fonds, staat op deze middag centraal als onderwerp.

Dr. Joke Korteweg, drijvende kracht achter Korteweg Maritiem Historisch Onderzoek, promoveerde in 2000 aan de Universiteit Leiden op een proefschrift over de zeesleepvaart, '​Hollands Glorie? De Nederlandse zeesleepvaart als nationaal symbool'. Tussen 1994 en 2011 was Korteweg docente geschiedenis, maatschappijleer en maatschappijwetenschappen verbonden aan het Wartburg College te Rotterdam. Zij was daar ook vertrouwenspersoon en beleidsmedewerker kwaliteitszorg.

Joke Korteweg is al deze tijd de maritieme geschiedenis trouw gebleven. Niet alleen door het schrijven van boeken (waarvan er vier in de bibliotheek van het College Zeemanshoop staan) en artikelen, maar onder meer als lid van de redactie van Tijdschrift voor Zeegeschiedenis (van 2001 tot 2008 secretaris, daarna tot 2010 voorzitter).​

In 2011 werden de maritiem-historische activiteiten haar hoofdbezigheid en werd Korteweg Maritiem Historisch Onderzoek opgericht.

In 2015 schreef Joke Korteweg het boek 'Nederlandse scheepsbouw​. Dynamiek in dertig gesprekken'. Momenteel verricht ze onderzoek naar de geschiedenis van Van Oord Dredging and Maritime Contractors (en rechtsvoorgangers) en jachtbouwer Royal van Lent.​

(foto Joke Korteweg gemaakt door Arie Wapenaar)​