Koninklijk College Zeemanshoop

Javabrug over het IJ voorlopig uitgesteld

Javabrug over het IJ voorlopig uitgesteld

De bouw van de omstreden fietsbrug over het IJ is uitgesteld tot 2029. Daardoor is de voorgenomen verplaatsing van de cruise terminal ook minder dwingend. Hoewel Amsterdam sinds de invoering van de toeristenbelasting op 1 januari 2019 maar liefst 56 cruiseschepen zag vertrekken, heerst er voorzichtig optimisme bij Passenger Terminal Amsterdam. Zo profiteert IJmuiden met een record van 62 calls van het ‘waterbedeffect’.

“Het uitstel van de Javabrug met vier jaar betekent goed nieuws. Zeker omdat de gemeente ook gaat kijken naar alternatieve locaties.” Dit zei voorzitter Janine van Oosten van promotieorganisatie ACP (Amsterdam Cruise Port) op 14 november tijdens de Cruiseborrel, de traditionele afsluiting van het cruiseseizoen. “Deze koerswijziging zorgt ervoor dat cruiserederijen weer vertrouwen krijgen in Amsterdam. Hopelijk ontvangt PTA hierdoor de komende jaren ook meer schepen,” aldus de oud-havenmeester.

Een dergelijke opkikker kan de hoofdstad wel gebruiken want na het recordjaar 2018 – toen er 181 zeecruiseschepen afmeerden aan het IJ – is het aantal aanlopen gekelderd naar 115. Rederijen als MSC Cruises, AIDA Cruises, Cunard, P&O Cruises, Cruise & Maritime Voyages en Costa besloten vanwege de toeristenbelasting – acht euro per passagier per dag – uit te wijken naar de Felison Cruise Terminal in IJmuiden en de Cruiseterminal in Rotterdam-Zuid.

In 2020 lijkt de situatie in de hoofdstad zich echter te stabiliseren met 112 aanlopen. Hiervan zijn 61 transit calls en 51 turn around calls, het vertrek- en eindpunt van een cruise. Net als in 2019 hopen PTA en Havenbedrijf Amsterdam opnieuw dertien havenschildjes te mogen uitreiken voor een maiden call.