Koninklijk College Zeemanshoop

Goud van oud

Goud van oud

Ons lid Jaap Bijl, specialist op het gebied van (zeewaardige) sleepboten, kwam deze foto uit 1987 tegen in zijn archief. Het gezelschap, dat hier op de gevoelige plaat is vastgelegd (in het pre-digitale cameratijdperk) telde een aantal prominente vertegenwoordigers van onze toenmalige vaderlandse maritieme journalistiek. Onze secretaris Gerrit de Boer heeft de namen bij de gezichten gezocht. Van links naar rechts zien we Henk Schuit van Uitgeverij De Alk, Flor van Otterdijk, Zeemanshoopleden Bram Jobse en Jaap Bijl, L.L. von M√ľnching, Willem Boot, Gerrit de Boer zelf, zeeschilder Tom Bendervoet, Frits Loomeijer en Jan Jansen.

Men was op 14 mei 1987 bij elkaar gekomen in, wat toen nog heette, het Nederlands Historisch Scheepvaartmuseum, ter gelegenheid van de boekpresentatie van het Maritiem Jaarboek, 2e editie. De geportretteerden hadden in verschillende hoedanigheden een bijdrage aan deze publicatie geleverd, onder redactie van Gerrit de Boer en uitgegeven door De Alk. Von Münching, Bendervoet en Jansen zijn inmiddels overleden. Frits Loomeijer, destijds werkzaam bij het NHSM, zwaait tegenwoordig de scepter over het Maritiem Museum in Rotterdam.

Op de achtergrond zien we de vergulde boegpartij van de beroemde Koningssloep, die helaas op 30 april 2013 geen dienst heeft gedaan om de vers ingehuldigde Koning Willem-Alexander door Amsterdam te roeien, bemand door adelborsten van het KIM, zoals de traditie voorschrijft.