Koninklijk College Zeemanshoop

Nieuwjaarsborrel

NieuwjaarsborrelOp 14 januari stond de maandelijkse sociëteit in het teken van het jaar 2020. Goed dat er zoveel leden waren die elkaar aan het begin van het nieuwe jaar toch even de hand wilden drukken. Het was gezellig druk en er werd met champagne getoast op een goed en gezond 2020.

Lees meer

Javabrug over het IJ voorlopig uitgesteld

Javabrug over het IJ voorlopig uitgesteldDe bouw van de omstreden fietsbrug over het IJ is uitgesteld tot 2029. Daardoor is de voorgenomen verplaatsing van de cruise terminal ook minder dwingend. Hoewel Amsterdam sinds de invoering van de toeristenbelasting op 1 januari 2019 maar liefst 56 cruiseschepen zag vertrekken, heerst er voorzichtig optimisme bij Passenger Terminal Amsterdam. Zo profiteert IJmuiden met een record van 62 calls van het ‘waterbedeffect’.

Lees meer

Nieuwsbrief

NieuwsbriefOm alle leden van de vereniging op de hoogte te houden van wat er speelt, heeft het bestuur besloten om een aantal malen per jaar een nieuwsbrief uit te geven. We zijn nog even zoekend naar de juiste vorm en frequentie, maar het eerste exemplaar is inmiddels verstuurd naar de leden van wie het e-mailadres bekend is. De brief is ook hier te bekijken. Klik even door aub

Lees meer

Bibliotheek KCZ inzichtelijk voor iedereen

Bibliotheek KCZ inzichtelijk voor iedereenHet mag binnen de vereniging bekend zijn dat wij beschikken over een prachtige bibliotheek met 5000 boeken en publicaties. Deze bibliotheek bestrijkt een periode van meer dan 200 jaar. Buiten onze vereniging weten weinig mensen van deze boekenschat af. Onder de tab-pagina "over ons" vindt u een item over de bibliotheek. Daaronder hangt een PDF bestand met alle boektitels en auteurs. Laat anderen meegenieten van deze bronnen van informatie!

Lees meer

Prijsuitreiking namens Zeemanshoop

Prijsuitreiking namens Zeemanshoop Onlangs reikte oud KCZ voorzitter Cornelius den Rooijen aan Martijn Schilstra, student aan het MIWB Terschelling, namens het Koninklijk College Zeemanshoop de jaarlijkse prijs uit voor een student die dit in het bijzonder verdiende.

Lees meer

Nieuw bestuur aangetreden

Nieuw bestuur aangetredenOp de Bijzondere Algemene Ledenvergadering van 22 augustus 2019 is er een nieuw bestuur gekozen. Op 5 september werd de eerste bestuursvergadering gehouden in de nieuwe setting.

Lees meer

Mooie Schepen en banen in de haven van Rotterdam

Mooie Schepen en banen in de haven van RotterdamHet nieuwe boek over "Mooie schepen en banen in de haven van Rotterdam”, geschreven door Cees de Keijzer en Piet van Dijk, beiden bestuursleden van de World Ship Society Rotterdam is verschenen. De coverfoto is van Dick Sellenraad van Aeroview. Het eerste exemplaar is vrijdagavond 19 januari jl. uitgereikt aan Erik de Neef, Havenman van het jaar 2016 en voorzitter van de Koninklijke Roeiersvereeniging Eendracht, in zaal Maashaven van Hotel Ibis te Vlaardingen.

Lees meer

Nico Ros, een bijzonder mens

Nico Ros, een bijzonder mensHet College prijst zich gelukkig een viertal prachtige scheepsmodellen in bruikleen te hebben gekregen van Oud- marconist en modellen bouwer Nico Ros. Onder de naam ‘ Ros-maritiem’ kan de heer Ros ieder model leveren op verschillende schalen van klein tot zeer groot.

Lees meer

Model ms. Westerdam

Model ms. Westerdam Bram Jobse heeft op 15 juni het model van de ms. Westerdam in bruikleen in de leeszaal van het College Zeemanshoop geplaatst.

Lees meer

Op weg naar 200 jaar Koninklijk College Zeemanshoop

Op weg naar 200 jaar Koninklijk College ZeemanshoopHet Koninklijk College Zeemanshoop te Amsterdam, tegenwoordig gevestigd aan het Muntplein nr 10, is een instelling die stoelt op een verleden dat terug voert tot het begin van de 19e eeuw. Ontstaan uit een behoefte aan een vorm van levensverzekering voor zeelieden en hun weduwen staat de naam Zeemanshoop aan het begin van de sociale geschiedenis, zoals die zich in de 19e eeuw in Nederland ontplooide.

Lees meer

Dms. SLAMAT 1948-1969

Dms. SLAMAT 1948-1969Bram Jobse, actief lid van de BNRA heeft een model van de Dms. SLAMAT bij het Koninklijk College Zeemanshoop tentoongesteld.

Lees meer

Kalender 2015 KCZ komt weer bijna uit!

Kalender 2015 KCZ komt weer bijna uit!Nederlandse schepen in buitenlandse havens op oude ansichten 8 De kalender voor het jaar 2015 van het Koninklijk College Zeemanshoop zal per november 2014 weer beschikbaar zijn. Op dit moment wordt de kalender samengesteld door de heer C. Kleiss, lid van het College en de BNRA. Een korte impressie van de voorkant van de kalender ....................

Lees meer

Dockwise Vanguard in Rotterdam

Dockwise Vanguard in RotterdamHet allergrootste zwareladingvaartuig ter wereld, de Dockwise Vanguard van Boskalis-dochter Dockwise, is voor het eerst in Rotterdam aangekomen op donderdag 7 augustus j.l. Foto de heer M. Korbijn

Lees meer

De Willem Eggerts

De Willem EggertsFoto: Piet Jonker De historie van de ijzeren driemastbark waarvan bij het Koninklijk College Zeemanshoop een halfmodel hangt.

Lees meer

Historie

HistorieIn Leiden staat een voormalige Zeevaartschool. Een prachtig monument welke in 2002 is gerenoveerd. Hier een stukje historie:

Lees meer

Toerzeilers op bezoek

Toerzeilers op bezoekOp vrijdag 25 april was de Nederlandse Vereniging van Toerzeilers te gast bij Zeemanshoop. De redactie van hun cluborgaan kwam in onze bibliotheek bij elkaar. Omdat onze administratrice, Joyce Goede, van een welverdiende vakantie genoot werden de honneurs waargenomen door bestuurslid Ton Roohé, die voor broodjes en koffie had gezorgd.

Lees meer

Bestuur vernieuwd

Bestuur vernieuwdTijdens de Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering, die door 65 leden werd bezocht, kon men een aantal nieuwe bestuursleden kiezen. Door het overlijden van Ed Sarton moest ook een nieuwe voorzitter worden gekozen, terwijl vice-voorzitter Jan Koopman en leider van deze ALV aftredend was en zich niet meer herkiesbaar stelde.

Lees meer

Sporen van Zeemanshoop

Sporen van ZeemanshoopIn de 19de eeuw werden ter gelegenheid van reddingen, tewaterlatingen en andere gedenkwaardige gebeurtenissen herdenkingspenningen aan de meest betrokkenen uitgereikt. Zeemanshooplid Piet Boltjes heeft zich in dit onderwerp verdiept en brengt ons regelmatig op de hoogte van nieuwe vondsten. Deze keer gaat het over Zeemanshooplid J. Kruisinga, destijds kapitein van de clipper 'Amsterdam', die van het toenmalige bestuur deze penning ten geschenke heeft gekregen.

Lees meer

Sociëteit vanaf 8 april 2014 van 10:00 tot 13:00 uur

Sociëteit vanaf 8 april 2014 van 10:00 tot 13:00 uurVerschillende leden hebben het bestuur benaderd met de vraag of de sociëteitsbijeenkomsten niet verplaatst kunnen worden van de ochtend naar de middag. Dit bleek op weinig bijval te kunnen rekenen. Wel wordt het aanvangsuur nu een half uur verschoven naar 10:00 u terwijl we voortaan eindigen om 13:00 u. U wordt verzocht niet voor 10:00 u te komen, anders staat u wellicht voor een gesloten deur. Verder wijst het bestuur erop dat, in verband met de gestegen kosten van fris- en alcoholhoudende dranken, de bijdrage voor de bezoekers van onze sociëteitsbijeenkomsten onlangs is vastgesteld op €4,-.

Lees meer

Bewijs van lidmaatschap F.C. Gude

Bewijs van lidmaatschap F.C. GudeDe heer Joost Nicasie stuurde ons de volgende informatie toe: "Mijn directe voorvader Friedrich Christian (Fritz) Gude, geboren in toenmalig Duitsland maar nu Denemarken, in 1799, is lid geweest van het 'Zeemans-kollegie Zeemans-hoop', zie het Bewijs van Effectief Lidmaatschap dat ik heb bijgevoegd.

Lees meer

Fred Boom geridderd

Fred Boom geridderdAls erkenning voor zijn verdiensten als zeeschilder kreeg ons algemeen bestuurslid Fred Boom op 10 november 2013, zijn 75ste verjaardag, een koninklijke onderscheiding opgespeld door de heer R.J. Linnekamp, loco-burgemeester van Zaanstad. Fred is vanaf die datum Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Het Bestuur van ons College feliciteert Fred van harte met deze onderscheiding.

Lees meer

KCZ Weekkalender 2014 verschenen

KCZ Weekkalender 2014 verschenenOp initiatief van de BNRA, de maritiem-historische werkgroep binnen het College, werd de afgelopen jaren steeds een weekkalender samengesteld op basis van de omvangrijke prentbriefkaarten-collectie van Zeemanshoop-lid Chris Kleiss uit Amstelveen, met als thema 'Nederlandse schepen in buitenlandse havens'. Deze uitgave werd door veel leden en ook buitenstaanders enthousiast ontvangen. Daarom hebben de BNRA-leden opnieuw een selectie gemaakt van 54 kaarten voor een weekkalender 2014.

Lees meer

Costa Concordia met Dockwise naar de sloop

Costa Concordia met Dockwise naar de sloopVolgens berichten op het internet en in de pers heeft de eigenaar van de onfortuinlijke Costa Concordia besloten om het wrak door Dockwise, een 100% dochter van Royal Boskalis Westminster, naar de sloper te laten afvoeren. Voor deze operatie, die in de loop van 2014 plaats moet vinden, zal Dockwise de heavy-lifter Dockwise Vanguard inzetten.

Lees meer

Bereikbaarheid Zeemanshoop

Bereikbaarheid ZeemanshoopVan maandag 16 september tot en met vrijdag 15 november 2013 wordt op het traject Leidseplein-Leidsestraat-Spui op verschillende plekken aan de tramsporen gewerkt. Trams 1, 2 en 5 rijden om, zoals aangegeven op het kaartje.

Lees meer

Susan Laret op bezoek

Susan Laret op bezoekSusan Laret, een van de maritieme studenten die van ons College een financieel steuntje in de rug krijgen, was tijdens de soosbijeenkomst van september bij ons op bezoek en bracht enkele foto's mee van haar stageperiode. [foto: J. de Rijk]

Lees meer

Fotoreportage Soos 13 augustus

Fotoreportage Soos 13 augustusDe sociëteitsbijeenkomst van 13 augustus 2013 stond vooral in het teken van het overlijden van onze voorzitter, Ed Sarton, die door vice-voorzitter Cornelius den Rooijen met een passende toespraak werd herdacht. Van Gerrit Altena en Han de Rijk ontvingen wij een groot aantal foto's die deze actieve Zeemanshoop-leden bij die gelegenheid hebben geschoten. Een bloemlezing daaruit vindt u hieronder, onder dankzegging aan de fotografen.

Lees meer

NH1816 expositie in Rotterdam

NH1816 expositie in RotterdamTot donderdag 29 augustus 2013 kan bij de Historische werf Rotterdams Welvaren - Schiehaven 15, 3024 EC Rotterdam - een wisseltentoonstelling over de nieuwste generatie reddingboten van de KNRM bezocht worden. Dit initiatief van ons lid Willem Geluk lijkt interessant voor hen die de lezing door de KNRM over dit onderwerp hebben bijgewoond en daar meer van willen weten, maar uiteraard ook voor de Zeemanshoopleden die dit evenement hebben gemist.

Lees meer

Ed Sarton plotseling overleden

Ed Sarton plotseling overledenHet bestuur en administratrice van het Koninklijk College Zeemanshoop zijn diep geschokt door het plotselinge overlijden van onze voorzitter, Ed Sarton, die op zondag 21 juli tijdens een fietstocht met zijn vrouw door een hartstilstand getroffen werd. Gedurende de lange periode dat hij leiding gaf aan ons college hebben wij Ed leren kennen als een bekwaam bestuurder, die tactvol opereerde en in de discussies tijdens vergaderingen steeds de juiste toon wist te treffen. Zijn vaste praatjes tijdens onze sociëteitsbijeenkomsten werden altijd gekenmerkt door een grote dosis humor, waarmee hij de gebeurtenissen in en rond onze vereniging wist te relativeren, maar altijd met een serieuze ondertoon. Zijn overlijden is een groot verlies voor Zeemanshoop, maar allereerst voor zijn vrouw Mieke en hun twee zoons. Wij wensen hen alle sterkte toe in de moeilijke periode die nu voor hen aanbreekt. Ed, we zullen je missen. Het Bestuur zal haar werk in jouw geest voortzetten en weet zich daarin gesteund door de leden van ons College. De uitvaartplechtigheid, voorafgaande aan de crematie, heeft op 26 juli in Lelystad plaatsgevonden.

Lees meer

Vaartocht met de Hydrograaf

Vaartocht met de HydrograafOp 30 mei 2013 maakte een kleine honderd leden van ons College een zeer geslaagde vaartocht over de Vecht aan boord van het historische partyship Hydrograaf, ook wel bekend als de pakjesboot van Sint Nicolaas. De Hydrograaf is een oudgediende van de Koninklijke Marine en heeft twee wereldoorlogen meegemaakt om tenslotte als laatste kolenstoker van de marine in 1962 van de sterkte afgevoerd te worden.

Lees meer

Naar Vancouver via Breskens

Naar Vancouver via BreskensDe KNRM-reddingboot Zeemanshoop heeft in de avond van 14 mei 2013 een Canadese reddingboot naar Breskens begeleid. De reddingboot ligt, in afwachting van haar reis naar Vancouver, in de jachthaven van Breskens

Lees meer

Uitlening Boeken

Uitlening BoekenOm het uitlenen van boeken uit onze bibliotheek in goede banen te leiden is destijds een eenvoudige, maar effectieve procedure in het leven geroepen. Wellicht ten overvloede herinneren we onze bezoekers graag nog eens aan de te volgen werkwijze.

Lees meer

KCZ Kroningspostzegel

KCZ KroningspostzegelTer gelegenheid van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander als ons nieuwe staatshoofd geeft het Koninklijk College Zeemanshoop deze speciale postzegel uit. Velletjes met 10 zelfklevende zegels zijn tijdens de sociëteitsbijeenkomsten bij onze administratrice Joyce Goede verkrijgbaar. De prijs van deze oplage is ongewijzigd gebleven: € 6,00 per velletje van 10 zegels.

Lees meer

Vaardag KNRM

Vaardag KNRMEnthousiast geworden door de uitstekende presentatie van KNRM-directeur Roemer Boogaard tijdens de ALV van ons college bezocht KCZ-bestuurslid Freek de Vries op zaterdag 27 april de Reddingboot Vaardag voor donateurs van de KNRM.

Lees meer

(Ex-) kapiteins en stuurlieden gezocht

(Ex-) kapiteins en stuurlieden gezochtIn het verleden of zopas voer u als kapitein of stuurman op zee. U beschikt(e) over de juiste diploma’s, het leven als zeevarende beviel u en toch ging u, om wat voor reden dan ook, aan de wal. Soms verlangt u terug naar de wijde zee, de kameraadschap aan boord en het bezoeken van vreemde havens. U zou best nog wel eens een reisje willen maken. Die mogelijkheid bestaat! Ook als uw papieren al lang verlopen zijn. Zijn ze nog geldig, des te beter. Het zeilend zeeschip Eendracht is namelijk op zoek naar u!

Lees meer

'Bro'-tankers omgedoopt

 'Bro'-tankers omgedooptErik Thun AB wil verder investeren in het kleinere tanker segment (tot 10.000 dwt) en het heeft overeenstemming bereikt met Broström over de aankoop van de resterende 50% aandelen waardoor de Thun Group nu de alleen-eigenaar is van deze tankergroep. De tankers varen onder Nederlandse vlag in management van Marin Ship Management, een divisie van de Management Facilities Group in Delfzijl-Farmsum. De afgelopen weken werden de tankers voorzien van een nieuw logo, een nieuwe kleur en een nieuwe naam. De 'Bro'-tankers zullen voortaan de prefix 'Thun' dragen.

Lees meer

Goud van oud

Goud van oudOns lid Jaap Bijl, specialist op het gebied van (zeewaardige) sleepboten, kwam deze foto uit 1987 tegen in zijn archief. Het gezelschap, dat hier op de gevoelige plaat is vastgelegd (in het pre-digitale cameratijdperk) telde een aantal prominente vertegenwoordigers van onze toenmalige vaderlandse maritieme journalistiek. Onze secretaris Gerrit de Boer heeft de namen bij de gezichten gezocht. Van links naar rechts zien we Henk Schuit van Uitgeverij De Alk, Flor van Otterdijk, Zeemanshoopleden Bram Jobse en Jaap Bijl, L.L. von Münching, Willem Boot, Gerrit de Boer zelf, zeeschilder Tom Bendervoet, Frits Loomeijer en Jan Jansen.

Lees meer

16 april 2013: Succesvolle lezing en Ledenvergadering

16 april 2013: Succesvolle lezing en Ledenvergadering De Algemene Ledenvergadering van het College werd dit jaar gehouden op dinsdag 16 april 2013. De positieve ervaring, opgedaan met het vergaderen in de middaguren, gecombineerd met een lezing, leidde opnieuw tot deze opzet. De middag begon met een interessante lezing door de heer G. Burema en de heer R. Boogaard, directeur van de KNRM, een organisatie die bij alle zeevarenden en zij die interesse in de nautische wereld hebben, wel bekend is.

Lees meer

1852: Schipbreuk van de 'Vice-Admiraal Rijk'

1852: Schipbreuk van de 'Vice-Admiraal Rijk'Op 7 maart 1852 verging het barkschip 'Vice-Admiraal Rijk' onder commando van kapitein J. Bakker ter hoogte van Christmas Island in de Indische Oceaan, ruim 200 zeemijl ten zuiden van Java's westpunt. Uiteindelijk had ook ons college bemoeienis met de nasleep van deze scheepsramp. Meer hierover onder deze link.

Lees meer

Nog een Zeemanshoop-penning

Nog een Zeemanshoop-penningNaast de Zeemanshoop-penning die ons Collegelid Albert Kelder in zijn bezit heeft blijkt ook het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap een dergelijk exemplaar in de collectie te bewaren. Deze organisatie was zo vriendelijk om ons twee fraaie foto's toe te sturen.

Lees meer

Nieuwe pantry in gebruik genomen

Nieuwe pantry in gebruik genomenOns College beschikt sinds kort over een nieuwe pantry, in nauw overleg met bestuursleden Syvert Ganzinga en Gerrit de Boer uitgezocht bij IKEA door onze veelzijdige administratrice en gastvrouw Joyce Goede. Tijdens de sociëteit van 11 december heeft de nieuwe aanwinst al meteen zijn grote nut bewezen.

Lees meer

Zeemanshoop drinkbeker in Zeeuws Maritiem MuZEEum

Zeemanshoop drinkbeker in Zeeuws Maritiem MuZEEumDick Broers, projectmedewerker van de Bibliotheek Vlissingen, is betrokken bij een project om het gebruik van en de content in Wikipedia te verbeteren. Een van de onderdelen is Vlissingse lemma’s aan te maken of bestaande te voorzien van meer informatie. Bij het onderwerp over Jacob Hobein wordt ons College ter sprake gebracht. Daar is te lezen dat deze Nederlandse held van onze voorgangers een huldeblijk heeft ontvangen, in de vorm van een zilveren kroes met het opschrift: HULDE VAN HET ZEEMANS KOLLEGE ZEEMANS HOOP TE AMSTERDAM AAN DEN OVERSCHROKKEN MOED VAN DEN VADERLANDSCHEN ZEEMAN HOBEYN TOT BEHOUD DER HOLLANDSCHE VLAG OP DEN 19 MAART 1831 BETOOND

Lees meer

Zeemanshoop Inktstel - Kunst of kitsch?

Zeemanshoop Inktstel - Kunst of kitsch?Naar aanleiding van de voorgenomen veiling van een deel van onze boekencollectie stuurde een verzamelaar (die anoniem wil blijven) ons een foto van een zilveren inkstel, dat in 1852 door ons College is geschonken aan een van de leden, als eerbetoon voor een succesvol uitgevoerde reddingsactie.

Lees meer

Nieuw maritiem arbeidsverdrag ILO

Nieuw maritiem arbeidsverdrag ILONiet alleen het bereiken van politieke overeenstemming op internationaal niveau kost veel tijd, maar met het ratificeren van internationale verdragen zijn vaak vele jaren gemoeid. Dat geldt ook voor het nieuwe arbeidsverdrag voor de maritieme sector dat onder auspiciën van de International Labor Organization is afgesloten. Maar het ziet er naar uit dat dit verdrag binnenkort in werking gaat treden, aldus ons bestuurslid Cornelius den Rooijen.

Lees meer

Zeemanshoop studente op stage

Zeemanshoop studente op stageSusan Laret, een van de studenten die wij het afgelopen studiejaar financieel hebben ondersteund met een renteloze lening, vliegt op 28 augustus naar Motril, Spanje om als stageaire voor een half jaar aan te monsteren op het ms Dynamogracht van rederij Spliethoff. Ze houdt voor familie, vrienden en belangstellenden een weblog bij waarop ze haar ervaringen op zee vastlegt. Klik op deze link om naar Susan's weblog te gaan.

Lees meer

Zeemanshoop-penning uit 1829

Zeemanshoop-penning uit 1829Ons lid Ab Kelder, oud-redacteur van de Blauwe Wimpel, heeft een penning uit 1829 in zijn bezit die in opdracht van ons College is vervaardigd. Lees meer over dit voorwerp in ons item over de geschiedenis van Zeemanshoop.

Lees meer

Statuten

StatutenDe Statuten van het Koninklijk College Zeemanshoop worden aan leden op verzoek per email, of geprint per post toegezonden.

Lees meer

Backhuysenzaal te huur

Backhuysenzaal te huurWist u dat de "Backhuysen-zaal" in ons gunstig gelegen vestiging ook voor andere nautische verenigingen te huur is? Informatie tijdens de bekende kantooruren (tel. 020-6253515) of aanvragen via email: info@zeemanshoop.nl

Lees meer

Openingstijden

OpeningstijdenOPENINGSTIJDEN De "normale" openingtijden van kantoor en bibliotheek zijn op dinsdag, woensdag en donderdag van 9 tot 13 uur. Op deze dagen is een andere tijd mogelijk, een andere dag niet. Graag telefonisch overleg tijdens de kantoortijden op 020-6253515.

Lees meer

Locatie

LocatieHet College is gevestigd op: Muntplein 10, 1012 WR Amsterdam. Tijdens de openingstijden (dinsdag, woensdag en donderdag van 9 tot 13 uur) bent u van harte welkom en zijn wij bereikbaar op 020-6253515. Andere tijden zijn mogelijk na telefonische afspraak.

Lees meer